Skip to main content
Leader Sepra

Helsingintie 1 A, LH 36, 49460 Hamina

Yhteystiedot

  • Helsingintie 1 A, LH 36, 49460 Hamina
  • 044 277 4513
  • Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
  • https://www.sepra.fi

Muuallla verkossa

Leader Sepra

Leader Sepra on yhdistys, joka kehittää toiminta-aluettaan ja luo uusia edellytyksiä työllis­ty­miselle. Yhdistys tukee erityisesti uutta luovaa ja yhteistyöhön perustuvaa paikallista toimintaa. Työkaluina käytössä on aktivointi, opastus, neuvonta sekä jaettava hanke­rahoitus. Kehittämistyöllä halutaan lisätä toimijoiden hankeosaamista sekä tukea kansain­välistymistä. Asukkaiden omaehtoista toimintaa tuetaan niin maaseudulla, saaristossa kuin keskustoissakin johtoajatuksena asukkaiden tarpeet ja valmius tarttua itse asioihin.

Sepra tunnetaan ehkä parhaiten Leader-tuista, joita se kohdentaa maaseutualueiden mikroyrityksille sekä yhdistyksille. Tukea myönnetään hankkeille, jotka tukevat Sepran alueellisen strategian tavoitteiden toteuttamista. Haettujen tukien tarpeellisuusharkinnan tekee Sepran hallitus kokouksissaan.

Olemme myös Europe Direct Kymenlaakso -tietopiste. Piste on osa Euroopan Union jäsenmaat kattavaa 400 EU-tietopisteen verkostoa. ED Kymenlaakso on ollut yksi Suomen tietopisteistä vuodesta 2018 lähtien. Tietopiste löytyy Leader Sepran toimitilojen yhteydestä Haminan Itäväylästä, mutta toimintaa järjestetään koko Kymenlaakson alueella.

Europe Direct -tietopisteistä saa tietoa Euroopan unionista sekä EU:n toiminnan painopisteistä ja tavoitteista. ED-tietopisteissä voi vierailla paikan päällä, mutta vastaamme kysymyksiin myös sähköpostitse ja puhelimitse. Tietopisteet ovat mukana järjestämässä paikallisia EU-aiheisia yleisötapahtumia, keskustelutilaisuuksia ja seminaareja. ED:tä voi pyytää mukaan erilaisiin tapahtumiin, ja tavoitteena on olla läsnä eri puolilla maakuntaa.

Sepra hallinnoi lisäksi Etelärannikon kalaleader -ryhmää, joka on Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) Suomen toimintaohjelman 2021 - 2027 tarkoittama paikallinen kalatalouden toimintaryhmä.

Tässä roolissa edistämme alueemme elinkeinokalataloutta ja kalastusmatkailua rahoittamalla yleishyödyllisiä kehittämis- ja investointihankkeita, jotka edistävät Etelärannikon Kalaleader-ryhmän strategian tavoitteiden toteutumista. Kalaleader-ryhmän keskeinen tavoite on nostaa perinteisen rannikonläheisen ammattikalastuksen tunnettuutta ja profiilia; tietoisuutta siitä mitä elinkeinolla on tuotavaa suomalaiseen ruokakulttuuriin, ympäristön tilan parantamiseen ja saariston elinvoimaisuuden ylläpitämiseen. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi ryhmä jakaa tietoa kotimaisesta kalasta ja kalastuksesta sekä tukee kalatalouden toimintaa ja sen kehittymistä.

Sepran päätoiminta-alue on eteläinen Kymenlaakso: Pyhtää, Kotka, Hamina, Virolahti ja Miehikkälä. Painopiste on maaseudun kehittämisessä, mutta toimintaa toteutetaan koko alueella. Kalaleaderin osalta toiminta-alue ulottuu Hankoon pitkin Itämeren rannikkoa. Euroopan komission Kymenlaakson
tiedotuspisteen toiminta kattaa myös Pohjois-Kymenlaakson.